Cohousing

Suikerpark is samen met Cohousing Projects bezig een groep samen te stellen om een Cohousing Project te lanceren in Suikerpark.

In een duurzame, vernieuwende wijk als Suikerpark mag een cohousingproject niet ontbreken. Bij cohousing heeft iedereen zijn eigen woning of appartement dat aangevuld wordt met een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden.

Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid. Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. Eerst worden de bewoners gezocht. Die krijgen de kans om hun eigen buurt te dromen, uit te denken, te plannen en te bouwen.

Ook het centraal gebouw wordt door de bewoners ontworpen. Voorbeelden van potentiële deelfuncties in het gebouw zijn: een keuken met een grote eetruimte, een wassalon, een kinderspeelkamer, een cinema, een coworkingspace, een muziekkamer, een atelier, logeerkamers, vul zelf aan.

De architectuur biedt een verhoogde kans op interactie met de buren, mét aandacht voor privacy. De huizen worden gegroepeerd langs een voetgangersweg of een plein. Je parkeert aan de rand of onder de grond waardoor meer verkeersvrije ruimte en open groen ontstaat.

Iedereen kan cohousen. De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Cohousingprojecten combineren de voordelen van woningen in private eigendom met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Bovendien is cohousen ook gewoon slimmer. Er zijn immers heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto…) en die je gerust kan delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.

Cohousing Veurne Suikerpark wordt begeleid door Cohousing Projects. Meer info en voorbeelden: www.cohousingprojects.be

Logo ION