Het historische Veurne is een authentiek stukje Westhoek en vormt de ideale setting voor een ontspannende wandel- of fietstocht door stad en natuur: er is geen betere manier om de verborgen parels en pittoreske plekjes van deze prachtige stad te ontdekken!

Veurne Wandelstad

Voor de wandelliefhebbers onder ons bestaan er heel wat opties. Zo kan je kiezen om je te verdiepen in de stadsgeschiedenis of om het omringende natuurlandschap in al haar glorie te verkennen. Er zijn ook twee wandelroutes volledig op maat van kinderen, de ideale activiteit voor een gezellige staycation met het hele gezin.

Stadswandelroute
Het beginpunt van deze wandelroute is op de Grote Markt, meer bepaald aan het Stad- en Landshuis. Gezellige straatjes en steegjes voeren je langs heel wat historische gebouwen, zoals de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Maar ook het Vaubanpark, het Stadspark en de Jachthaven liggen op het parcours. Deze route wordt ter plaatse aangeduid met een 120-tal metalen klinknagels waarop het silhouet van de Grote Markt afgebeeld staat.

Kaart verkrijgbaar bij Visit Veurne.
€ 3

Ringslotwandeling
Wil je graag de natuur van Veurne intrekken? Dan moet je zeker eens de Ringslotwandeling maken. Deze route start in deelgemeente Houtem en loopt door het grensgebied tussen polder en Houtland. Van daaruit wandel je naar De Moeren langs de eeuwenoude kavelstructuur en het rechtlijnig grachten- en wegenpatroon. De terugweg loopt via de Buitenmoeren en de Bergenvaart.

Kaart verkrijgbaar bij Visit Veurne.
€ 3

Wandelzoektochten voor kinderen
Zoek je een leuke gezinsactiviteit in Veurne? Ga dan op zoek naar de verborgen vikingschat of help de Veurnse Slaper tijdens zijn zoektocht naar zijn rustbank. Gaandeweg leer je heel wat bij over de geschiedenis van Veurne aan de hand van enkele leuke opdrachten. De vikingtocht is geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar, de zoektocht naar de Slapersbank is voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Kaart verkrijgbaar bij Visit Veurne.
€ 5

Veurne Fietsparadijs
Wil je niet alleen Veurne, maar ook de prachtige omgeving rond de stad wat beter leren kennen? Ga dan met de fiets op onderzoek uit en stippel zelf je fietstraject uit dankzij het fietsknooppuntennetwerk van De Westhoek. Historische stadjes, pittoreske dorpjes en ongebreidelde landschappen, De Westhoek has it all! Bij Visit Veurne kan je een fietsnetwerkkaart kopen (€ 9), een handige tool tijdens jouw fietsavontuur.

Westkustfietsroute
Wil je een bezoekje brengen aan de nabije kustgebieden, dan moet je zeker eens de Westkustroute (€ 3) affietsen. Deze route is goed voor zo’n 48,5 km fietsplezier en leidt je onder andere langs De Panne, de natuurgebieden van Koksijde, de Ijzermonding en de jachthaven van Nieuwpoort.

Culinair fietsen
Wil je de calorieën op peil houden tijdens het fietsen? Combineer dan je fietstocht met een heerlijke picknick bij kaasboerderij De Beauvoordse Walhoeve of in het park rond het Kasteel Beauvoorde. Tijdens de smultocht kan je dan weer proeven van alle lokale lekkernijen die onze streek te bieden heeft. Wie even de grens over wil, kan dan weer de Grenstocht volgen, een fietstocht van 40 km die loopt tot net over de grens met Frankrijk. Hier kan je genieten van slaperige dorpjes, interessante museumbezoeken en een heerlijke maaltijd bij een lokale brasserie.

Voor meer informatie en reservaties kan je terecht bij www.visit-veurne.be, infotoerisme@veurne.be of 058 33 55 31. We wensen je alvast veel fiets- en wandelplezier!

Logo ION