Bijna achttien jaar na de sluiting van de Suikerfabriek in Veurne wordt het nieuwe stadsdeel Suikerpark stilaan volwassen. Reeds 100 gezinnen namen reeds hun intrek, de eerste bedrijven vinden hun weg op het bedrijventerrein en de wandel- en fietspaden kronkelen door de natuur. In december 2022 werd ook het kloppende hart van het Suikerpark afgewerkt: het Suikerplein. Ter gelegenheid van deze belangrijke milestone kwamen bewoners en projectpartners samen voor een streepje muziek, lekker eten en een drankje, een woordje en gezellige warmte van de buurt.

© HLN

Eind 2005 sloot de Suikerfabriek in het centrum van Veurne. Sinds 1924 werden daar suikerbieten geleverd. De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) kocht het perceel van 50 hectare. Ontwikkelaar ION uit Waregem kwam in 2017 ten tonele als private partner om het woonproject en het recreatief park vorm te geven. Met de opening van het Suikerplein gaat een nieuwe fase in. Stilaan komt het terrein opnieuw tot leven. De recreatieve paden door het natuurgebied liggen er uitnodigend bij.

“Er wonen op vandaag tussen de 150 en 200 mensen in Suikerpark“, laat Wouter Vantornout van ION weten. We werkten 109 woningen en appartementen af. Tegen de zomer van dit jaar komen er daar nog eens 42 bij. De voorbije zomer werkten we de Suikertoren als blikvanger af. Van de 69 appartementen zijn er reeds 60 verkocht. Begin dit jaar werken we het zogenaamde incubatorgebouw af dat plaats biedt voor een kantoor en een horecazaak​​​​​​. Na de zomer van 2023 commercialiseren we de tweede fase met 80 woningen en appartementen rond een gedeelde binnentuin.”

Naast wonen en natuur is er op Suikerpark ook ruimte voor bedrijvigheid. “Op één perceel na is alles verkocht of voorbehouden”, klinkt WVI-directeur Geert Sanders opgetogen. “Het terrein is 15 hectare groot en biedt momenteel plaats aan acht regionale bedrijven met nog één perceel onder voorbehoud. De eerste ondernemingen zijn al zichtbaar. Ik denk maar aan David Renovatiewerken & Tuinteam, Dochy Glas en Eureka. Suikerpark is uniek door zijn diversiteit en duurzaamheid. Er is een aanbod voor een breed publiek en we streven naar een energievriendelijk stadsdeel. Zo verwarmen we de gebouwen met restwarmte van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek.” Het stadsbestuur van Veurne legt de laatste hand aan de inrichting van de stedelijke academie StAPwest op het gelijkvloers van de Suikertoren. Daarnaast nemen binnenkort ook Hair Design Brainwash, de VDAB en ’t Afslankhuys hun intrek rond het Suikerplein.

Logo ION