Suikerpark wordt ook de nieuwe thuis van StAPwest, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek. Het nieuwe hoofdgebouw van de academie zal zich nestelen in de sokkel van de statige Suikertoren. De lesruimtes, repetitiezalen en een auditorium zullen zich uitspreiden over het gelijkvloers, de eerste en tweede verdieping. Vanaf 2022 zullen creatieve Veurnaars hier terechtkunnen voor een kwaliteitsvolle artistieke vorming en een verrijkende kunstbeleving. Wij polsten al even bij Pieter Tieghem, sinds 2018 directeur van StAPwest. 

Pieter, wat moeten de Veurnaars weten over StAPwest? 

“Bij onze academie staat een persoonlijke begeleiding centraal. Wij willen met behulp van een gedifferentieerde aanpak elke leerling vormen tot podiumkunstenaar. De academie biedt daarnaast een brede waaier aan opleidingen, waardoor we een groot publiek aanspreken. Bovendien vinden we het belangrijk om een podium te geven aan elk van onze 750 leerlingen, daarom organiseren we elk schooljaar een 100-tal concerten en optredens.” Komend schooljaar vieren we op 21 november 2021 voor de tiende keer onze fluitdag Cutie Flootie: alle leerlingen fluit van onze academie staan op het podium, begeleid door een professioneel combo. 

Kan je bij de academie ook terecht voor woord & drama? 

“Dat klopt, naast de muzieklessen kan je je bij ons ook verdiepen in de wondere wereld van woord en drama. Dankzij Suikerpark kunnen we binnenkort ook ballet aan ons aanbod toevoegen. Momenteel hebben we enkel in onze vestiging in Koksijde een balletzaal, maar daar komt binnenkort verandering in met de komst van een prachtige nieuwe balletzaal in Suikertoren. 

Iets om naar uit te kijken dus! Welke faciliteiten voorzien jullie nog in Suikertoren? 

“Naast de balletzaal voorzien we ook heel wat comfortabele klaslokalen voor de instrumentlessen. De afdeling Woord & Drama krijgt dan weer een aparte vleugel op de tweede verdieping, waar we ook optredens zullen organiseren met zicht op Suikerplein. We zullen ook een ruime repetitieruimte ter beschikking stellen van de Veurnse muziekverenigingen. Daarnaast kan StAPwest ook rekenen op een prachtige inkomhal, die de perfecte locatie vormt voor kleine optredens dankzij de grote tribunetrap die heel wat zitcapaciteit biedt. Maar het paradepaardje wordt ongetwijfeld het theaterzaaltje, compleet met theaterstoeltjes en -belichting, een uitmuntende akoestiek en een balletvloer. Een unicum in Veurne dat een grote meerwaarde zal bieden voor de podiumkunsten.” 

Michel Vangheluwe , arrangementen, composities en lid van combo.

Welke impact zal deze nieuwe omgeving hebben op de muziekschool? 

“Suikerpark zal een grote impact hebben op de kwaliteit van de lessen. Momenteel gaan de lessen door in een heel charmant gebouw, maar helaas zij n de klaslokalen klein en op akoestisch vlak verre van ideaal. We missen vooral ook ruimte om optredens en muziekconcerten te organiseren. We kijken er dan ook enorm naar uit om deel uit te maken van dit nieuwe bruisende stadsdeel. Suikerplein is echt de ideale plaats voor verrassende optredens en de voorziene repetitieruimte voor de Veurnse muziekverenigingen zal ongetwijfeld zorgen voor een interessante kruisbestuiving tussen de leerlingen van de academie enerzijds en de muziekverenigingen anderzijds.” 

Suikerpark en StAPwest, daar zit muziek in. Wij kijken uit naar jullie muzikale invulling van Suikerpark! 

Fluitleerkrachten & initiatiefnemers Cutie Flootie Ilse Vromans (links) & Cindy Schrijvers (rechts), en in het midden pianocollega Stephanie Maertens (speelt in Cutie Flootie-combo).

Foto’s genomen door Lucas Dewaele.

 

Logo ION