BEN PEPERSTRAETE AANSPREEKPUNT VOOR NIEUW STADSDEEL

Ben Peperstraete (27) uit Veurne is het aanspreekpunt voor het Suikerpark, het nieuwe stadsdeel op de site van de oude Suikerfabriek in Veurne. “We willen nu al het terrein openstellen voor pop-upinitiatieven en evenementen, zodat de betrokkenheid groeit”, zegt Ben. “Een eerste initiatief is een kinderboerderij.”

Ben is van opleiding bouwkundig technisch tekenaar, maar verdiende ondertussen zijn strepen op evenementenvlak. Met zijn bedrijf Squid bvba organiseert hij samen met Jan Mortelmans en Kevin Beirens het Ostend Beach Festival. “Op de site van het Suikerpark plannen we geen zulke festivals, maar het schetst wel onze ervaring”, benadrukt Ben.

Ideeën

“Iedereen die een origineel idee heeft om de site van 49 hectare een tijdelijke invulling te geven, mag me contacteren. Zelf geven we alvast een voorzet door een kinderboerderij te ontwikkelen. De bouwvergunning hebben we al op zak, we wachten nu alleen nog op droog weer zodat de aannemer de grond kan nivelleren. We voeren gesprekken met drie partijen over de uitbating en het onderhoud van de kinderboerderij”, gaat Ben verder. “Onlangs passeerde ook de Industry Run door het terrein. Andere suggesties zijn bijvoorbeeld een buurtbarbecue, festivalletje of picknick. We willen ook inspelen op het WK voetbal volgend jaar en plannen met de sportdienst een cyclocross. Een adventure run kan ook. Met de baseline ‘Vernieuwend Veurne’ in gedachten moeten er zeker originele ideeën uit de bus komen.”

Woonzone

Het Waregemse bedrijf ION is aangesteld als ontwikkelaar en neemt de woonzone voor zijn rekening. “Op een terrein van achttien hectare willen we driehonderd appartementen en honderdvijftig woningen realiseren, maar ook een kleinhandel, stadspark, recreatieve vijver en een levendig wijkplein”, schetst Matthieu Pacco van ION.

”Blikvanger wordt een woontoren, die verwijst naar de vroegere Suikerfabriek met zijn hoge toren. De woonzone grenst aan de Zuidburgweg, Rodestraat en Brikkerijstraat. In het najaar van volgend jaar willen we de eerste spadesteek zetten. De verkoop start al in januari 2018. Binnen tien tot vijftien jaar moet de woonzone ontwikkeld zijn. De planning zal afhangen van de vraag, maar we merken dat er veel interesse is. Dat willen we aanwakkeren door de buurt en toekomstige gebruikers nu al te betrekken bij de ontwikkeling van het terrein. Die inspraak vinden we ontzettend belangrijk.”

Fietsbrug

ION investeert 110 miljoen euro in het woongebied. De West-Vlaamse Intercommunale geeft het duurzame bedrijventerrein van zestien hectare vorm. Daartussen is een natuurpark van vijftien hectare ingekleurd. Om het nieuwe stadsdeel te ontsluiten voor recreatief verkeer onderzoeken twee laatstejaarsstudenten Ingenieurwetenschappen de bouw van een fietsbrug.

Bron:  https://www.hln.be/regio/veurne/suikerpark-krijgt-stilaan-vorm~a7a0aae3/

Logo ION