WOW,
in Suikerpark kan je zoveel doen.
Het voordeel van een nieuwe stadswijk is dat die bruist van leven en activiteiten. Met toffe terrasjes, wandelpaden en werkmogelijkheden is het heerlijk vertoeven in Suikerpark.
Historiek Suikerpark.
De site van Suikerpark is een begrip in Veurne. Tijdens de 20ste en het prille begin van de 21ste eeuw werd er in de suikerfabriek op grote schaal suiker geproduceerd. Als gevolg van globalisering en toegenomen concurrentie sloot de fabriek in december 2005 zijn deuren.

Over Suikerpark.
Suikerpark
Woningen, winkels complementair aan de binnenstad en een levendig wijkplein. In Suikerpark vind je het allemaal rond een recreatieve vijver in een uitgestrekt stadspark. Naast de bewuste keuze voor een groen karakter, staan flexibiliteit, diversiteit en betaalbaarheid centraal.
Suikerfabriek
18 ha nieuwe ruimte voor een kwalitatief en duurzaam bedrijventerrein. Gebruikmakend van het natuurlijke reliëf van de site, is dit deel van de site slechts gefilterd zichtbaar vanuit het natuurpark. Ontdek alles over de bedrijvenzone op www.suikerfabriek.be.

Het masterplan
recreatief stadspark
natuurgebied
lokale bedrijvigheid
Klaar voor de toekomst.
Verantwoord en duurzaam leven is één van de pijlers bij de ontwikkeling van Suikerpark. Niet alleen biedt het project een oplossing om zo energiezuinig mogelijk te wonen, maar wordt de focus doorheen heel het project op duurzaamheid gelegd: van de gekozen materialen over de inplanting van de gebouwen tot het water- en energieverbruik. Zo bieden we met Suikerpark een groene, veilige en gezonde omgeving aan, waar het aangenaam is om te wonen, te ontspannen en te werken.


Pionierswerk in Suikerpark met de Vlaamse Duurzaamheidsmeter Wijken*
In Suikerpark zetten we in op een duurzame en maximale levenskwaliteit voor de bewoners. Dankzij de verschillende acties die we hiervoor nemen, is Suikerpark het voorbeeldproject voor de Vlaamse Duurzaamheidsmeter Wijken, een tool van de Vlaamse overheid die bepaalt in welke mate een nieuwbouwproject duurzaam is. Dit gebeurt op basis van verschillende criteria zoals een vlotte mobiliteit, het hergebruik van water, slim energiegebruik…

Ontwerpers aan het woord.
Het beeldkwaliteitsplan hanteert strenge voorschriften voor de architectuur van de gebouwen in Suikerpark. De gebouwen moeten passen in de context van het groene Suikerpark, en zullen daarom in een ingetogen en tijdloze architectuur gegoten worden, met hier en daar een fijne knipoog naar de rijke historiek van de site.
Suikerpark wordt geen klassieke verkaveling, maar een volledig nieuw en dynamisch stadsdeel. Het wordt aanschouwd als een pilootproject voor de Westhoek en is het resultaat van minutieus denk- en tekenwerk door een team van gerenommeerde (landschaps) architecten in samenwerking met de Stad Veurne, WVI en de projectontwikkelaar. Een masterplan met aandacht voor een maximaal contact tussen het park en de bewoners
Van stad naar natuur
Suikerpark ligt tussen de stad (het westen) en het natuurgebied Suikerwater (het oosten). Deze oriëntatie werd ook gebruikt om de ligging van de verschillende functies te bepalen. Hoe meer je jou van het westen naar het oosten begeeft, hoe rustiger en groener de omgeving wordt. In het westen vind je het levendige Suikerplein, met het merendeel van de appartementen, de winkels en de incubator. In dit deel van het park valt er steeds wat te zien en te beleven. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe dichter je bij het natuurgebied komt en hoe minder woningen er gebouwd worden. Hier geniet je van de rust en het groen, in de nabijheid van de Suikerplas. Zo maken we een zachte overgang van stad naar groen.


Nieuw stadsdeel in groene omgeving
Het landschap van Suikerpark wordt gekenmerkt door een sterke groenstructuur die aansluit op het reeds bestaande landschap. Het centrale Suikerplein vormt met zijn bomen en waterelement het hart van de buurt. Boom- en bloemenweides, grasdijken, een vogeluitkijkpunt en open vergezichten laten je van de omliggende Veurnse fauna en flora genieten. De buitenkant van de grasdijken in het park zijn weelderig en natuurlijk. Het zijn ecologische zones die vanuit het natuurpark tot diep in de woonwijk komen, en hiermee een unieke troef bieden aan de woonomgeving.