Dat de Vlaamse Minister van Energie Zuhal Demir is langsgekomen op Suikerpark is geen toeval. De woningen en appartementen in de nieuwe wijk in Veurne worden namelijk binnenkort allemaal verwarmd met restwarmte van de chipsoven van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek. Voor de realisatie van het warmtenet werkten Stad Veurne, de West-Vlaamse Intercommunale en projectontwikkelaar ION samen met Fluvius en duurzame energiespecialist Noven. Ze kregen Europese en Vlaamse subsidiesteun voor de aanleg van het warmtenet, dat ervoor zorgt dat de wooneenheden in Suikerpark zelf geen individuele verwarmingsinstallatie nodig hebben. Er wordt verwacht dat de koppeling met het warmtenet gemaakt kan worden begin 2022.

Wat is BEN?

BEN staat voor Bijna Energie Neutraal, dit betekent dat een BEN-woning zijn energie voor verwarmen, ventileren en koelen haalt uit groene energiebronnen. Hierdoor zullen bewoners een extra laag energieverbruik hebben en beperken ze bovendien ook hun ecologische voetafdruk. Binnenkort zullen alle woningen en appartementen in het Suikerpark BEN-woningen worden, mede door het warmtenet.

De 4 voordelen van jouw BEN-woning

 • Goed voor het milieu
  Bijna-energieneutraal bouwen gebeurt vanzelfsprekend enkel met duurzame materialen. Verwarmen doet men bovendien met hernieuwbare energiebronnen zoals hier met een warmtenet op restwarmte. Het stopt niet bij het BEN-label in Suikerpark, gezien het volledige project aan de Vlaamse Duurzaamheidsmeter wijken wordt getoetst, een tool van de Vlaamse overheid die bepaalt in welke mate een nieuwbouwproject duurzaam is. Dit gebeurt op basis van verschillende criteria zoals vlotte mobiliteit, het hergebruik van water, slim energieverbruik… En weet je wat? Suikerpark haalt hierop een excellente score!
 • 50% korting op onroerende voorheffing
  Je krijgt recht op een premie: korting op onroerende voorheffing van 50% op 5 jaar. Meer informatie kan je terugvinden op deze website.
 • Een lagere energierekening
  Een BEN-woning heeft een E-peil die maximaal 30 bedraagt. Met de nieuwste isolatietechnieken zorgt ION ervoor dat de woning ontzettend energiezuinig is. Daarbij moet het huis voldoen aan de EPB-eisen. Het gevolg van deze eisen is dat je veel minder energie verbruikt om je woning te verwarmen. En dat voel je in je portefeuille. Niet enkel de planeet, maar ook jouw bankrekening doet zijn voordeel aan een BEN-woning.
 • Comfortabel wonen
  De BEN-eisen staan voor een steengoede isolatie én ventilatie. Dat betekent dat er een continue en gecontroleerde luchtcirculatie van binnen naar buiten en omgekeerd is, zonder dat de temperatuur in huis grote schommelingen maakt. Dit is lekker aangenaam, ongeacht het seizoen.

Klimaatneutraal in 2050

De keuze voor zo’n warmtenet is niet alleen duurzaam maar ook toekomstgericht: Europa wil namelijk dat alle lidstaten tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, zal duurzame warmte dus maximaal moeten benutten worden. Suikerpark kan een voorbeeld zijn voor heel wat projecten in de toekomst.

Ontdek ons BEN-aanbod in Suikerpark.

Logo ION